2021. jún 03.

Tizenharmadik

írta: blájenelete
Tizenharmadik

Mesevilág, te csodás

Lehet valakinek feltűnt, hogy a múlt héten nem volt poszt. Technikai okai voltak. Nem az én hibám. Kurvára de, csak szar beismerni, hogy kurva lusta voltam, és inkább mást csináltam helyette. De most van. Örüljetek, basszameg.

Mesevilág. Sok minden történt, de valahogy ez a mese szarság, mostanában mindenhonnan előkerül. Beszélgetésekből, hírekből, de még a köcsög Spotify is ezt a számot dobta fel.

Na jó, gondoltam akkor ezt jelnek veszem, és erről írok.

Megint megjelent egy szivárványos mesekönyv, szóval Paks minden reaktora maxra van állítva, mert jönnek a darálások. Nem értem, úgy vergődnek, mintha legalábbis kötelező olvasmány lenne középső csoportban. Faszság. Mindenki úgy neveli a gyerekét, ahogy neki tetszik. Ha akarja, akkor szivárványos mesét olvas fel neki, ha meg nem, akkor a Mein Kampfot. Faszom, a többség úgyis a beteg Grimm testvéreknél marad. Betegek baszod. Gondolj bele felnőtt fejjel. Emberevő öregasszonyok, akik ráadásul egészségtelen zsíros gyereket akarnak enni. Vagy beszélő gerontofil és pedofil farkasokkal. Nekrofil hercegekkel, stb. Normális, geci? Vagy mentsük meg a kiskutyát, de a kihalófélben lévő, magányos sárkányt mészároljuk le a picsába.

És akkor miért rosszabb, ha a gyereknek a vadász, meg a herceg is apukája. Vagy Csipkejózsika És Hókefélke neveli fel. A világ beteg. Mindig is beteg volt. De ezzel együtt kell élni. 

Szóval, mesék. Azért zavarja az embereket az ilyen mese, mert még felnőttként is rohadtul hisznek a mesékben. De a mese definíciója a következő. Általános iskola 5. Osztály:

“A mese epikai műfajcsoport, a legősibb műfajok egyike. ... Az ide tartozó alkotások fantasztikus-csodás (vagy legalábbis valószerűtlen) elemekkel átszőtt, általában időben és térben is fiktív körülmények között játszódó eseményeket ábrázolnak. A reális világot képviselő hősei jobbára elvont típusok (az öreg király, a legkisebb fiú, a juhász stb.), s ezek legtöbbször képzeletbeli hősökkel (óriások, törpék, tündérek, boszorkányok, varázslók, sárkányok) és fantasztikus tulajdonságokkal felruházott jelenségekkel (beszélő állatok, növények, tárgyak stb.) állnak szemben. Az események is valószínűtlenek, de egy sajátos hagyomány logikáján belül maradva a cselekmény menetében az egyik esemény bekövetkezése már valószínűvé teszi a másikat. Jellegzetes vonása az egyszerű világkép, mely átmeneti típusokat nem ismerve éles határt húz a jók és a rosszak közé. A végkifejletben a mese diadalra juttatja a jókat, és megbünteti a gonoszokat.”

Két dolgot emelnék ki belőle. Valószínűtlen, fiktív, és egyszerű világkép. Ez gyerekként még elmegy, szódával, de baszod, felnőttél. A világ nem fekete és fehér. Nincs jó, meg rossz. A szürke nem ötven, de legalább 256 színben létezik, attól függően, hány bites az agyad. 

Szállj le a földre. Jó a Marvel univerzum, és nem csak Scarlett miatt, de az egész csak CGI. Annyi köze van a való világhoz, mint nekem lesz Scarletthez. A kocsiban meg hálót lősz az ellenséges Audisra, mert egy pöcs vagy, egy gyerek. A lányok meg várják a szőke herceget a fehér lovon. De a herceg is büdöset szarik, és sörivás után nagyot büfizik. Ráadásul a lova is összeszarja a lépcsőházat,míg dugtok, és neked kell feltakarítani, ha elment a herceg. Sőt baszod, megsúgom. Gondoskodni fogsz róla, elhízik, megőszül a haja, és kéthetente csak Viagrával fog tudni kúrni. Senki nem gondol bele, mi a fasz van a diend után? Lófaszt van boldogan élnek, míg meg nem halnak. 

És a csajok valami miatt a gazdag, jóképű herceget várják, akinek az apja a segge alá tolt egy fehér lovat, és nem a becsületes és őszinte szegénylegényt. Ez is jelenthet valamit. Viszont a szegénylegény meg lehet attól fog herceggé válni, mert te teszed azzá. Csak ehhez adni kell egy esélyt a szegénylegénynek is.

Törődj bele, hogy a te életed Guy Ritchie rendezi, és forgatókönyv írónak nem a Grimm tesókat kérték fel, csak Andresent. Még így is jobban jártál, mint ha a rendezést és a forgatókönyvet is Lars von Trier kapta volna meg. Akkor rábasznál keményen.

Álmodozz, mert az jó. Legalább fejleszti a fantáziádat. De kérlek, ne éld bele magad az álmaidba, mert azt sem fogod látni, hogy a herceg helyett megjelenő faszi nem gáz annyira, meg kedves, meg törődik veled, de mégsem az az ember akit álmaidban látsz. Viszont hidd el, te sem vagy egy igazi hercegnő, de én ezt el tudom fogadni.

 

Csumi,

Blájen

Szólj hozzá

mese férfi szerelem nők poén társkeresés groteszk őszinte válás szókimondó fekete humor blájen személyes blog