2022. okt 06.

Ötvennyolc

írta: blájenelete
Ötvennyolc

Szopatósdi

Sziasztok!

Elég nehéz mostanában vidám posztokat írni. Az élet nem habostorta, Pelikán elvtárs. A kialakult helyzetben már csak kínunkban tudunk röhögni. Már pilótakekszet sem lehet kapni, vazze.

A nemzetközi helyzet fokozódik. A sarkokon ott ólálkodik a rezsidémon. A gyerekek halálra fagynak az iskolában. Legalábbis ezek a hírek. Szerintem az sokkal aggasztóbb, hogy elszálltak az árak. A fizetések meg maradtak ahol vannak. Legalábbis annak, aki alkalmazott, mint én. Aki vállalkozó, az még szépen emelgeti az árait. Csakhogy véleményem szerint ez sem tartható. Mert ugye az alkalmazott, akinek a fizetése nagy része rámegy a megélhetésére, nem fogja megcsináltatni az elektromos tolókaput, hacsak nem dől be magától a régi. Bár lehet akkor is csak egy javításra fog beruházni. Szóval mivel nem lesz kereslet, a vállalkozó bevétele is csökkenni fog. Az emberke nem fog menni fodrászhoz. Az asszony majd levágja a haját. Jó lesz az úgy. Gyanúm szerint jövő tavaszra nagyon sok golyófejű, skinhead pasit fogunk látni az utcákon. Nem mész kéthetente jógaórára. A favágás lesz a testmozgásod. 

Ami nagyobb gond, hogy sok család, vagy nem család a kajában is vissza kell fogja magát. Eddig sem homárt ettünk minden nap, de az egyre olcsóbb, és ezáltal az egyre gyengébb minőségű kaják felé fordulunk. Ráadásul a tél jön, amikor is még otthon sem tudsz megtermelni zöldséget, gyümölcsöt. Eszed majd a lidl-s csirkefogas virslit. Ennek hatására a szervezeted is legyengül, az immunrendszered a magyar forint szintje alá kerül. És jönnek a betegségek. A mai egészségügy jobban meg fog zakkanni, mint a Covid idején. Tömegek fognak otthon maradni Coviddal, influenzával, tűdőgyulladással, felfázással. És ez megint csak nem használ a gazdaságnak.

Persze lesz akit ez nem érint. Aki a karácsonyt ugyanúgy Balin fogja tölteni. Ők jól lesznek. Persze sírni fog nekik is a szájuk. De nem fogják hó végén naponta ötször megnézni az egyenlegüket, hogy el tudnak-e már menni megvenni a hatósági áras tejet. 

Lehet hogy túl sötéten látom a helyzetet. De most ez van bennem. És nem látok kiutat sem. Ötletelések vannak. De körülbelül olyan szintűek, mintha alsósokkal íratnák meg dolgozatban, hogy hova menjen a család nyaralni. Pistike persze beírja Disneylandet, de hogy miből fognak, és hogyan elmenni, azt nem. Mert Pistikének sincs annyi esze, hogy megkérdezze a szüleit a dolgozat megírása előtt, hogy mire van lehetőség, és milyen formában. Nem, Ő leírja mit szeretne. A család meg oldja meg. Csak a különbség annyi, hogy ha Pistike verné a nyálát az apja előtt, hogy hol vannak már a belépők, akkor az apja olyan sallert keverne le neki, hogy a covidos takony menetet vágna a nyakára. 

Az a helyzet, hogy az emberek, és köztük én sem készültem fel erre. A legtöbb embernek nincs megtakarítása. A KSH nem tudom honnan veszi az adatokat a megtakarításról. Nem tudom mit szívnak, de én is kérek. Az olló szétnyílt. És nem véletlen, hogy milyen átlagbérek jönnek ki a statisztikákban. 

És a gyerekeken túl az idősekért is lehet aggódni. Mert az ő nyugdíjuk is lófaszt ér. Csak a legtöbb szépkorú, és nem azok akik a facebookon hőzöngenek, túl büszke ahhoz, hogy segítséget kérjen. És szép csendben elalszanak majd a fűtetlen lakásban. Remélem nem lesz igazam, de ha tavasszal majd megnézzük a statisztikákat a kihűlés miatti áldozatokról, nagyságrendekkel több lesz, mint tavaly. De tényleg ne legyen igazam. 

A dolgok okairól nem tudok semmit. Nem (csak) a háború, nem (csak) az elmúlt évek járványhelyzete. Mind együtt talán. És talán az, hogy ennek a hatásait nem ismerték fel időben, és kurvára nem tettek ellene semmit. Már ha lehetett volna. Mert néha csak összejönnek a dolgok.

Szebb napot.

 

Csumi,

Blájen

 

Szólj hozzá

közélet férfi egészség infláció válság boldogság hangulat életmód groteszk őszinte irónia szókimondó fekete humor szarkazmus blájen személyes blog férfisors cininzmus