2022. nov 10.

Hatvanegy

írta: blájenelete
Hatvanegy

Kultúra eltörölve

Sziasztok! Múlt héten szabadságon voltam, ezért nem volt bejegyzés. Családi állapotomban változás nem történt. Ja, de 30 fővel bővült az állatállományom. Nyakamba vettem még 30 állatka gondozását. Megérte.

A mai napon megint egy jónak induló, de mégis elkurvult mozgalom véleményezését hoztam nektek. Szép angol kifejezéssel, ez a Cancel culture. 

Ennek eredetét az ókori görögöknél kell keresni. Akkoriban osztrakiszmosz néven futott a drága, és a lényege az volt, hogy az athéniak cserépszavazással döntöttek egy-egy nemkívánatos ember száműzéséről. 

Ez jelent meg újból, és erősödött fel a mai liberális államokban. A nem liberális államokban simán csak száműzik őket a demosz megkérdezés nélkül. A cserépszavazás ma már közösségi oldalakon történik, ezért sokkal gyorsabb, hatékonyabb, és sajnos károsabb is lett.

Arc nélkül, egy-egy nicknév mögé bújva mondhatunk véleményt, úgy, hogy nekünk semmi hátrányunk nem származik belőle, az érintettet viszont tönkre tehetjük, ha a vádaskodás, vagy negatív véleményünk megfelelő fülekre talál.

Az egész még jól is elsülhetne. Csak megint átesett a világ a ló másik oldalára, mint ez már említettem a korábbi posztokban. BLM, feminizmus, LMBTQ+. Egyszerűen túltoltuk, Béláim.

Mert ugye, a cancel culturenak helye van bizonyos esetekben. Ha mondjuk egy gyorséttermi lánc azt nyilatkozza permanensen, hogy Ő például nem szolgál ki bizonyos embereket, mondjuk a szemüvegeseket, és ez nem csak egy elszólás, vagy egy félreérthető közlemény, mert mondjuk kitesznek táblákat a pultok felé, amin egy szemüveg van áthúzva, akkor ez tényleg jogos. Vagy egy Weinstein esetében. Vagy ha most élne Hitler. Ezzel nincs is semmi baj.

A bajok akkor kezdődnek, amikor egy-egy pletykából indul ki az egész. Vagy ha az illető a nyilatkozatát iróniának szánta, a sok IQ huszár facebook buzi meg komolyan veszi. Na ilyenkor szabadul el a pokol. És az észrevehető, hogy mindig a leghülyébbek a leghangosabbak. Ez valami genetikai dolog lehet.

Így lesz egy pillanat alatt az imádott celebből közellenség. Ettől a celebimádástól amúgy is kiráz a hideg. Ráadásul mindenféle wannabe celebekért megy a vérre menő, kurvaanyázós kommentháború. Mintha magát Jézit kellene megvédeni a farizeusoktól. Elárulom. Ők is ugyanolyan büdöset szarnak, mint ti. Csak maximum arany klozettba, aminek a deszkájáról előtte felszívtak a csíkot. 

Itt van például a Johnny Depp gyerek. Először Ő volt a mumus, hogy milyen agresszív, drogos kismalac. Jött a cancel culture. Elesett jó pár szereptől, a túlzott PC filmstúdiók kiközösítették. Jó, éhen nem halt, és a napi kokóját sem kellett Ariellel felütni, de biztosan rosszul érintette. Aztán jött a nyilvános tárgyalás, amit milliók követhettek, mert a média ezt tolta a pofánkba folyamatosan. És kiderült, hogy Borostyán kisasszony sem jobb a deákné vásznánál, és simán begyantázott a hitvesi ágyba. Máris fordult a kocka, és most Amber a közutálat tárgya, és Johnny lett a szent. Pedig Ő sem egy tiszta fialás. 

Szerintem a cancel culture-nak van értelme és hasznos is lehet, csak megfelelő időben. Ha a vádak megállják a helyüket, és a célpontban álló illető nem tudja, vagy nem is akarja megmagyarázni a dolgokat. Na akkor lehet ítélkezni. De addig olyan a dolog, mintha a rákos kislány elkezdeni csúfolni, hogy neonáci, mert kopaszon ment iskolába. 

Mindig keresni kell az okot. Minden okozat okkal történik. És talán ha megvizsgáljuk a dolgokat több szemszögből, akkor már másképpen látjuk a dolgot. Persze, ez nem jelenti azt, hogy bárkit fel lehetne menteni a tettei alól. De emberek vagyunk és hibázhatunk. De a képesség a legtöbbünkben megvan arra, hogy elismerjük a hibát és tanuljunk belőle. És a cél ez lenne.

Csumi,

Blájen

Szólj hozzá