2022. feb 17.

Negyvenhat

írta: blájenelete
Negyvenhat

Mindenki szuperhős

Hét elején még nem tudtam pontosan miről osszam nektek az észt, de este belenéztem az egyik streaming szolgáltató kínálatába, és elkezdtem nézni a Csodálatos Pókembert. Persze csak kedd este tudtam befejezni, és utána fogalmazódott meg bennem a nagy kérdés, amit szeretnék ma nektek kifejteni. Így most ez megint egy utolsó pillanatban megírt bejegyzés lesz, de láttunk már ilyet. 

Ja, az  Andrew Garfieldos Pókembert néztem, amiben nem mellékesen Emma Stone is szerepel (bocsi Scarlett). Ja, és hogy milyen kérdés merült fel bennem? Az, hogy miért akar minden kissrác, és néhány (vagy nem is néhány felnőtt) szuperhős lenni? Mármint miért irigyeljük őket? Miért örvendenek ekkora népszerűségnek ezek a filmek? És itt még említhetném James Bondot (kivéve az utolsó filmet, ahol konkrétan kiherélték). De kicsit korábbra visszatekintve is ott voltak a “szuperhősök”, csak azok nem képregényfigurák voltak.

Rendben, hogy vannak szuperképességeik. Vagy szerzettek, vagy velük születettek. Peter Parkert megcsípte egy pók, és másnapra emberfelettiként ébredt. Superman egy másik bolygóra került, ahol az Ő fizikuma teljesen más körülményeket teremtett számára. Batman és Vasember is örökölte vagyonát. Nekik nem voltak szuper képességeik, viszont volt pénzük arra, hogy a megfelelő technológiát kifejlesszék, és megvegyék. Thor apukája, Odin, egy igazi főisten volt. És sorolhatnám még végeláthatatlan sorokban, hiszen annyi, és annyi hős van a világunkban.

Nem mellékesen ezek az emberek (istenek, földönkívüliek), mind kurva jól néznek ki. Egyik sem pattanásos, szemüveges vagy vézna. Gyakorlatilag, ha nem lennének képességeik, akkor is simán becsajozhatnának bármelyik pillanatban. Tudunk egyáltalán csúnya pozitív szuperhőst mondani? És persze mindnek van csaja is. Nem is akármilyen, lásd Emma. (Bocsi Scarlett, ígérem, többet nem hozom fel). Tony Stark szerelme Pepper, akire én emlékeztem, de a ranker.com szerint 23 nője volt a képregényekben (és igen Scarlett, jobb ha csendben maradsz, mert megtudtam, hogy veled is kavart). Batman is elég sok szeretővel jeleskedhet, Nicole Kidman, Anne Hathaway, Kim Basinger, csak egy párat említve a filmekből. És ha megkérdeznél nőismerősöket, akik ismerik ezeket a filmeket, biztos kapna pár szavazatot Jason Momoa, vagy Chris Hemsworth.

Nem azt mondom, hogy a földiek átlagemberek voltak. Peter Parker osztályelső volt, és Tony Stark, vagy Bruce Wayne is szépen gyarapította az örökölt vagyont. Szóval nem voltak elbaszott emberek. 

Ez eddig rendben is van, de most tényleg térjünk rá arra, hogy miért is akarunk szuperhősök lenni. Biztos nem csak a csajozás miatt.

Megmenteni a világot? Nem hinném, hogy a legtöbb felnőttet, vagy gyereket ez motiválna. Véleményem szerint ugyanaz a helyzet, mint a mostanában színpompás frizurákban vírító fiatal lányoknál (tisztelet a kivételnek). Szeretnénk kitűnni a tömegből. Szeretnénk ha a világ tudna a létezésünkről. Szeretnénk maradandó nyomot hagyni a világban, és szeretnénk ha emlékeznének ránk, akkor is, ha már nem vagyunk jelen ezen a bolygón. 

Ezt el lehetne mondjuk érni máshogy is. Lehetnél világhírű tudós, író, művész. Bár, tegyem hozzá, az a gyanúm, hogy a mai fiatalok nagy százalékát megkérdezve több dolgot tudnának mondani Tony Starkról, vagy Peter Parkerről, mint mondjuk Bernsteinről, vagy Van Goghról, esetleg, hogy magyar vonatkozást is hozzak Herman Ottóról. És lehet Schrödingerről is leginkább csak a macska jutna eszükbe. Lehet, hogy utóbbiak nem mentették meg a világot, de azért lássuk be, elég maradandót alkottak. Ezt egy picit szánalmasnak tartom, de lehet csak én vagyok ezzel így. Igaz, hogy ezek az emberek az életüket, és minden energiájukat ezekre a dolgokra tették föl. Tanultak, kerestek, kutattak. Mégsem lettek szuperhősök.

Amúgy is, Kelet-Európa nem a szuperhősök világa. Itt egy sima keresztespók csípésbe is belehalhatsz a kórházban, mert megfertőződsz valami mással. Ha olyan okos vagy, mint Tony Stark, akkor melózhatsz életed végéig valami multinak, vagy kutathatsz az ELTE Elméleti Fizika tanszékén tanársegédi fizetésért. Vagy ha esetleg Isten fia vagy, mint Thor, akkor jól eséllyel megfeszítenek. 

Ne akarj az egész világ szuperhőse lenni. Hidd el, hogy a fiadnak, lányodnak, szüleidnek, szerelmednek te vagy a legnagyobb hős a világon. 

 








Szólj hozzá

vélemény mese férfi szerelem kapcsolat nők poén boldogság társkeresés groteszk csajozás őszinte irónia szuperhős szókimondó fekete humor szarkazmus blájen személyes blog Jézus Pókember Marvel Thor Vasember Scarlett férfisors