2022. okt 27.

Hatvan

írta: blájenelete
Hatvan

Valláskárosultak

spanishinq.jpg

Sziasztok! Régóta ígérgetem nektek ezt a posztot, talán már azt gondoltátok, hogy megfutamodtam. De nem. Blájen elmondja kendőzetlen véleményét a vallásokról. Az elején leszögeznék három dolgot:

Ad1: Nincsen semmi bajom azzal, ha valaki hisz valamiben. Mindenki nagyfiú és nagylány, el tudja dönteni melyik mesében hisz.

Ad2: Senkit nem akarok meggyőzni semmiről. Ez csak az én véleményem. Lehet egyetérteni, lehet máshogy látni, de kérem mindezt kulturált, vallásos módon tegyük.

Ad3: Szerintem minden vallás gáz, ha azokat fanatisták alkotják, és értelmezik.

Amúgy egyházi középiskolába jártam. Tudom, ez kurvára nem látszik, de higgyétek el. Sőt, voltak vallásóráink, vagy mi a pitsa volt a nevük. Egyháztörténet. Ilyesmi. Bár főleg a saját egyházunkról tanultunk. Arról se sokat. Arra mondjuk emlékszem, hogy valakinek a karizma lehet a karizma. Faszom.

De miért is van szüksége az embereknek vallásokra. Az elején még biztos foglalkoztatta őket a kérdése, hogy honnan jöttünk. És gyakorlatilag leírták a nagy Bummot a saját kis meséjükben. De ezt a tudomány már nagyjából megmagyarázza. Szerintem az jobban érdekli őket, hogy hová megyünk. Nehezen fogadják el, hogy lehet, csak humusz és kukaceledel leszünk a végén. És még szükség van arra is, aki segít, vagy akit lehet hibáztatni azért, ha valami nem sikerül. Figyeljétek meg, nagyon kevés esetben látod, hogy ha valami összejön az életben, akkor azt a magasságosnak tulajdonítják. Viszont, ha valami nem úgy sikerül, akkor lehet arra hivatkozni, hogy isten nem segített, vagy nem úgy akarta. Lófaszt, nem tettél bele 100%-ot, rosszul mérted fel a helyzetet, túl sokat kockáztattál. Ennyike.

A vallásokkal semmi gond nincs. A legnagyobb baj, az erre rátelepedő, és a hívő embert irányító, olykor kiszipolyozó, kihasználó egyházakkal van. A hatalom mindig elveszi az ember eszét, ahogy én látom. És ráadásul azon fog munkálkodni, hogy meg is tartsa.

Vegyünk sorra néhány egyházat. 

Iszlám: A Koránnal sok baj nincsen. Kb. egy keresztény Ószövetség szintű írás. Sok-sok elavult szabályozással. Tudtátok, hogy még Krisztus, Mózes és Ábrahám is megjelenik benne, mint próféta? Tehát még köthető is valamilyen szinten a keresztény egyházhoz. Sőt, gyakorlatilag a judaizmusból és a kereszténység közvetlen utódja. Tehát Allah egyenló Jahvéval és Istennel. Csak sajnos megmaradtak Ószövetségi szinten. Képzeljétek el, hogy nálunk nem jön Jézi, aki így, vagy úgy megreformálta azért a judaizmust. Akkor még mi is mindenkit megköveznénk. Mondjuk ez Jézi mellett is sikerült az inkvizíciónak. És bár csak köveztek volna. Szóval megmaradtak az ókori törvények, és ezeket be is tartatják. A nők elfedése, a kövezések, a harc és bosszú istene. Ha jó leszel, és mindent betartasz, akkor itt is a Paradicsomba kerülsz. Mondjuk izgalmas lesz, hogy az arabok hurikkal fognak sétálni, a keresztények mannát esznek, és Isten meg Allah meg közben golfozik. Sok esetben segíti a radikális iszlám fennhatóságát, hogy sok iszlám országban teokrácia van. (Irán, Szaud-Arábia, stb.) Illetve, hogy a papságnak hatalma van az adott uralkodó felett. Még jó, hogy nálunk kleptokrácia van. 

Buddhizmus: Bevallom, hozzám ennek a “vallás”-nak a filozófiája áll legközelebb. Igazából nem vallás, legalábbis ha jól tudom, nem így definiálják magukat. Nincs istenük. Van Buddha, a tanító, aki elnyerte az örök világosságot még életében, és azt tanította, hogy érheted el te is. A filozófia lényege kb. ugyanaz, mint a legtöbb vallásnál, de ezt a végén még jobban kifejtem. A lényeg, hogy találd meg a belső békéd, és fogadd el a világot olyannak, amilyen. És próbáld esetlegesen jobbá tenni. Ha meghalsz, akkor nincs nagy gebasz. Újjászületsz. Attól függően, hogy előző életedben mit tettél a karmáddal. A végcél a feloldódás, a Nirvána (nem, nem fogsz találkozni Kurt Cobainnel). A teljes megvilágosodás. De addig hosszú az út. Nincsenek szabályok, nem kell senkit imádni, tanítások vannak, amik alapján megtalálhatod az utad. Valószínű nem ebben az életedben fogsz eljutni a Nirvánába, de közelebb kerülhetsz hozzá. Az egyik legszelídebb vallás, ha összevetjük, hogy adott vallás nevében hány embert öltek már meg, akkor nagyon a sor végén kullog.

Hinduizmus: India legfőbb vallása. Sok mindenben hasonlít a buddhizmushoz, hiszen Buddha is india herceg volt. Gyakorlatilag több vallás összefoglalása. A lényege mindegyiknek a dharma, az örök törvény, a karma, és a lélekvándorlás. Aztán persze több irányzat is van, attól függően milyen isten(eke)t imádnak. A visnuiták akik Visnut imádják és a saivák akik Siváért vannak oda. Továbbá védikus vallás, tantra, brakmanizmus. A buddhizmushoz képest nagy eltérés, hogy itt a Nirvánát akkor éred el, ha jót teszel az adott istennek, zarándokolsz, adományokat adsz, amiért cserébe megvilágosítja a tudatod, és rájön önnön természetére, és meg tud szabadulni az élettelen porhüvelytől. Vagy valami ilyesmi.

Kereszténység: Ez a kedvencem. A szeretet egyháza. A nagy büdös lóbrokit. Jézi forogna a sírjában, ha nem támadt volna fel. A jelenlegi egyházi szeretetet mostanában a egyházi képviselők és a kisgyerekek viszonylatában halljuk. Illetve bocs, még nagyon szeretik a hatalmat is. Ja, meg a pénzt. Teljes Szentháromság. 

Akkor pár adat: 2001-es népszámlálásban 7,5 millió ember vallotta magát kereszténynek,  míg a 2011-esben már csak 5,3 millió. Ez azt jelenti, hogy a 75%-ról leesett 54% körülire. Kiváncsi leszek arra, hogy az idei népszámlálás után mennyi lesz az annyi, és vajon hivatkozhatunk-e keresztény értékrendre minden böffenéskor. Ráadásul ugye, bort iszik….

De van ettől egy érdekesebb adat. Az 1% felajánlása. 2018-ban a felajánlók kb 15-16%-a ajánlotta fel adója 1%-át keresztény egyháznak. Jól mutatja a jelenlegi keresztény egyház reputációját, hogy inkább világi dolgoknak ajánlották. És még egy adat, aztán befejezem. A Medián 1999-es felmérése szerint valamilyen egyház tanítását követi: 13%, és ennek megoszlása: 8% katolikus, 2% református, 1% evangélikus, 1% egyéb felekezetű, 1% felekezet nélküli. Szóval az egy dolog, hogy megkereszteltek, mikor még közöm nem volt az egészhez, és egy másik dolog, hogy mikor észhez tértem, mit fogadok el. Amúgy a kedvenc leírásom a keresztény egyházról: “Van egy láthatatlan ember, aki az égben lakik. Figyel mindent amit teszel, minden percben, minden nap. És a láthatatlan embernek van egy speciális listája tíz dologról, amit nem akarja, hogy megtegyél. És ha megteszel egy dolgot is a tízből, akkor van egy speciális helye, tele tűzzel, füsttel, megégetéssel, kínzással és szenvedéssel és oda fog küldeni téged, hogy szenvedj, hogy égj, hogy fulladozz, hogy sikolts, hogy ordíts örökkön örökké, egészen az idők végezetéig. De ő szeret téged.” (George Carlin)

És valóban. A 10 parancsolatból hányat tudnál felsorolni amit megszegtél már. Vagy inkább könnyebb lenne azokat leírni amiket nem? Most mi lesz veled? Hogy majd Jézi áldozata felment? Vagy elég lesz a halálos ágyadon szánni-bánni bűneidet? Mi van ha nem? Bár valószínűleg a pokolban több baráttal fogsz találkozni, mint a mennyben. Nem lesz túlzsúfolt a mennyeknek országa ilyen szemlélettel. 

Végezetül. Minden vallás a békére, és a szeretetre épül. Igen, az iszlám is. Egyik alaptétele, hogy nem igazhitű az ember, míg felebarátja számára nem kívánja ugyanazt, amit önnönmaga számára kíván. Jézi is ilyesmit tanított. A buddhizmus alapból elveti az erőszakot, hiszen azzal a saját karmádnak ártasz. 

Csak egyet nem értek. A Wikipédia szerint, a Föld népességének 88-89%-a vallásos. A legtöbben ezekhez a vallásokhoz tartoznak. Akkor miért nincs ezen az elbaszott helyen szeretet, béke, és Kánaán. Vagy talán csak névleg követik a vallást? Gyanítom, hogy a legtöbb ember istene, tisztelet a kivételnek, az EGO.

 

Na, csumi

Blájen

 

Szólj hozzá

vélemény evolúció vallás egyház háború poén boldogság életmód groteszk őszinte irónia szélsőség szókimondó szarkazmus blájen személyes blog Jézus cininzmus