2022. sze 01.

Ötvennégy

írta: blájenelete
Ötvennégy

A pénz nem boldogít…

….csak amit megkapsz érte. Sziasztok, ma a pénzről és az azon kapható boldogságról és egyéb dolgokról lesz szó.

Tudom, most kicsit szembe megyek az előző posztommal. De lássuk be az egész életünk folyamatos kavar. Mert tegyük fel, hogy békésen, egészségünket úgy óvva, mint kicsi Gollam a gyűrűt, élünk, éldegélünk egy nyugodt helyen, ahol még a szomszéd sem baszogat, és a postás is csak hetente jár. Ez szép és jó, de mi a f@szt együnk. Jöhet az első gondolat: megtermeljük magunknak. Hát hogyne. Vidékről származom, de paraszt jóval később lettem. Mondhatni felvett magatartásforma. Mindenesetre ismerek “parasztokat”. A paraszt itt természetesen jó értelemben, gazdálkodóként értendő. Nem egy leányálom az életük. 

Tegyük fel, van egy pár hektár földünk, legelőnk. Tehát minden adott a napi betevő megteremtéséhez. Igazából csak hajnal ötkor felkelsz, adsz a disznóknak, meg a baromfinak. Mivel nincs bevételed a kukoricát és egyéb takarmányt neked kell megtermelni egy részén a földnek. Kihajtod a teheneket, kecskét. Azok elvannak a legelőn, maximum csak vizet kell nekik biztosítani. Miután állatok le vannak rendezve, indulhatsz a földre. Egy része mondjuk legyen kukorica az állatoknak. Legyen egy kis búza is. Attól szebbet tojnak a tyúkok, meg kenyeret is kellene csinálni. Egy pici gyümölcsös a rostban gazdag táplálkozás miatt. Gyökérzöldség. Paradicsom, paprika. Burgonya.

Ha nagyon elaprózod a földet, akkor max a szántást tudod egyben csinálni, mert a sok-sok fajta növény sok-sok fajta gondoskodást igényel. Amúgyis, miből veszel traktor? Nem elég, hogy a kapát, metszőollót, meg minden más eszközt valahogy meg kell venned. Nem cserélheted a kováccsal noha borra, mert nincs kovács. Szóval estig kint vagy a földeken, esőben, szélben, napsütésben. Mert mindig van mit csinálnod. Aztán hazamész, betereled a legelőről az állatokat. Löksz a disznónak, mert gondolom nem csontdisznót szeretnél vágni. Ja, fejd meg a tehenet, vagy teheneket, a kecskét. Akkor lesz tejed. És lefekszel este 10 után. Hidd el, nem kell altató. 

És itt még nincs vége. Ha bekalászosodott a búza, akkor le kell aratni. Valahol meg kellene őröltetni, mert szemes búzából nem igazán jó a kenyér. De mivel fizetsz a molnárnak? Egyáltalán van még molnár? Elviszed autóval? Honnan van autód? Miből vetted?

És ha ezeket betartod, akkor még nem ettél rizst, nincsen cukrod, nincs kávéd, nincs egy csomó olyan élelmiszered ami itt a városban alapnak tűnik. Ráadásul egy ilyen aszályos nyár megboríthat mindent.

 Mondjuk egy kőbányai panelban ezt nehezebb kivitelezni. Ott elmész dolgozni, és maximum a balkonládában nevelgetsz valami paradicsombokrot, ami egy ilyen nyáron kb. fennhangon sikítozik az eutanázia után. Itt már a keresetedből kell megvenned az élelmiszert. De hogy mit veszel az attól függ, mennyi pénzt keresel. Mert megveheted a csirkefogas virslit, vagy a vadlazacot is. Megveheted a teljes kiőrlésű, sokmagvas, vadkovásszal, pékfingban sütött kenyeret, meg a műanyag toast kenyeret. Vehetsz tanyasi tyúkot, és szürkemarha rostélyost, vagy antibiotikummal etetett felfújt csirkét.

Esetleg elmehetsz fine dining étterembe, valami sztárséf konyhájára, vagy beülhetsz egy lángosra, meg egy korsó vizezett kőbányaira.

Minden a tárcád hó eleji tartalmától függ. 

És milyen “boldogságot” lehet még pénzért kapni??

Nyaralás. Mondjuk tegyük fel, hogy nem szeretnéd a nyolcadikon eltölteni az egész nyarat, és ráadásul a főnök is b@szogat, hogy vedd ki a szabadságod egy részét. Tök mindegy hogy Dubaiba mész, vagy Bivalybasznád alsó kempingbe, a szállásért fizetned kell. Persze nem ugyanannyit. Természetesen el is kell utaznod a nyaralóhelyre, bár ha Kőbányáról Óbudára mész nyaralni, akkor azt megoldod a BKV bérlettel. Sőt, ha elég bátor vagy, akkor elbliccelhetsz Szentendréig is. 

Persze a gazdálkodó nyaralni sem igazán tud menni, még télen sem, mert ugye a földeket nem kell művelni, de az állatokat el kell télen is látni. 

Mivel tudod még elfoglalni magad. Valami hobbi? Hmmm. Mondj egy hobbit ami olcsó. Talány gyufaszálból felépíteni a Parlamentet. Bár megmondom őszintén fogalmam sincs mennyibe kerül most egy doboz gyufa. Akvarisztika, siklóernyőzés? Hímzőszakkör, sziklamászás? Fotózás? A gatyád is rámehet, ha tényleg komolyan, profi módon akarod csinálni.

A pénz nélkül kurvára nem érünk semmit. Ha eltörölnék a fizetőeszközt, az egész emberiség összeomlana. Miből fizetnéd a hiteled, a villany-gáz-telefon számlát? Benzint az autóba? 

És valóban. Van akit a pénz nem boldogít, mert éppen annyira elég, hogy segítsen túlélni.



Szólj hozzá

vélemény közélet boldogság hangulat életmód háztartás groteszk állatok őszinte irónia szókimondó blájen személyes blog cininzmus