2022. aug 04.

Ötven

írta: blájenelete
Ötven

A visszatérés

Sziasztok! Nagyon restellem magam, hogy csak úgy eltűntem. Ja, nem ide. Kicsit beütött a tavasz, a nyár. Lett egymillió dolgom, amiből 999.990 még mindig rám vár. Nem voltam annyira hatékony, mint szerettem volna. 

Nem mentegetőzésképpen (de), nem bírom  a meleget. Habtestem nincs felkészülve a trópusi, illetve inkább szaharai klímára. Ráadásul a gépem, amin ezeket a vackokat szoktam gépelni, a tetőtérben van. Komplett szauna. És az olvasókat csak megtisztelem azzal, hogy nem egy szál pöcsben írom a posztokat. Meg amúgy is, a fröccs is felmelegszik. 

Mit szóltok ehhez az időjáráshoz? Jó, tudom, volt már meleg korábban is. De ez most valahogy másabb. Csak a kertből, illetve annak maradékából kiindulva. Diófa elhullajtotta a levelét, mintha ősz lenne. A locsolás, már ha annak lehet nevezni azt a 15 percet amit a kút bír, csak éppen elég. Ahová nem jut el a vízsugár, ott konkrétan recseg a talpam alatt a fű. A nyári almát termő fáról simán almakompótot lehetett szüretelni. Még a gaz is megadja magát. Néha a ház előtti úton elkocog egy csapat dromedár, burnuszos alakokkal a hátukon. És a magas fűben a múltkor mintha egy sörényt láttam volna megvillanni.

Kár, hogy ebből a melegből nem lehet elraktározni télre, most hogy itt a rezsicsökkentés csökkentése. Gondolkoztam, hogy veszek néhány nagy zsákot, belegyűjtöm a meleget, és leteszem a pincébe. Végülis, Sándornak, Józsefnek, és Benedeknek sikerült.

Nem akarom politika irányába elvinni a dolgokat, mert ez nem egy olyan blog. De láttam egy tanulságos videót. Ebben arról volt szó, hogy a rezsicsökkentés, meg a benzinársapka csak arra jó, hogy az emberek pazaroljanak. Hogy megnövekedjen a kereslet. Ebben van valami. Nem akarok megmondóember lenni, de talán a rezsicsökkentésre elköltött pénzt (már ha volt ilyen), akkor arra is lehetett volna fordítani, hogy az emberek megtanuljanak óvatosabban bánni az energiahordozókkal. Pl lehetett volna támogatni a szigeteléseket, a gázkazán cseréket, stb.stb. Akkor most nem lenne ekkora rinya, hogy jajj bazmeg megfagyunk a télen, meg hogy gyertyafénynél kell nézni a netflixet. 

Az emberiség pazarol. És elkényelmesedett. Ilyen ez a fogyasztói társadalom. Hozzászokunk a jóhoz, és nehezen válunk meg tőle. Mert az nekünk jár. Csak egy picit túlzásba vittük. Az emberiség populációja folyamatosan és kurvára növekszik (azt hiszem ez a legkifejezőbb matematikai függvény, ami leírja). A Föld nevű sárgolyó nem fogja ezt kibírni. Az energiaéhség az egekben. És most nem csak arról van szó, hogy az emberek egy része a budira is autóval megy. Ez a kisebbik baj. De a populációt el kell látni termékekkel. Amik megemelik a teherautók számát. Az populáció utazni akar. Repülőgép, óceánjáró hajó a Karib-térségbe, vagy egy kicseszett kék BKV busz. Mindenkinek, nekem is van számítógép, tablet, okostelefon, okosóra, tévé, meg a tököm tudja. Mosogatógép, mosógép, hűtőgép, szárítógép. 

Ezeknek energiát kell biztosítani. És vergődhetünk, hogy zöldenergia, meg ilyesmi. Azok sem zöldek. A szélerőművek lapátjai műanyagból, üvegszálból, vagy hasonló anyagból készülnek. És a lapátok nem örökéletűek. Hogy mi lesz velük? Bazmeg, elássák. De te ne dobj el PET palackot, mert csúnya környezetszennyező vagy. De említhetném az összes többi energia fejlesztő rendszert. 

Esetleg zöld rendszámmal jársz, mert az környezetvédő? Biztosan?

A lítium előállításánál kezdődik a dolog. “A dél-amerikai lepárlási módszer irdatlan mennyiségű vizet igényel, katasztrofális hatása van a környező állatvilágra, de még az ember életkörülményeit is súlyosan rombolja. Ezzel szemben Ausztráliában és Kínában a spodumen nevű ércből nyerik ki a lítiumot, ehhez azonban 1000 fok feletti hőmérséklet, azaz rengeteg energia szükséges, másrészt a savas áztatás során keletkező hulladékot is kezelni kell.” (g7.hu). Az elemes autók elemeinek cseréje egy idő után elkerülhetetlen. Utánaolvasva kiderül, hogy a megfelelő cégek csak a nagyon gázos cellákat cserélik, és az autóba visszakerül egy felújított akkumulátorcsoport. Mert ha nem tökéletes akksival jársz, akkor a megtehető táv 70-80%-ra is csökkenthet. És lássuk be a mai e-autók eddig sem a hatótávról híresek. A teljesen tönkrement cellákat jelenleg nem éri meg újrahasznosítani, mert a technológia túl sok energiát igényel, és elég nagy szennyezéssel jár. Ja, és persze a napi töltögetés. Annak az energiája is érkezik valahonnan. Ha a magyarországi áramtermelést vesszük figyelembe, akkor nagy része atomenergiából születik. Az atomerőművek hasznosságába nem mennék bele, de egyszer az urán is elfogy. “Az ismert, a jelenlegi energiaárak mellett gazdaságosan kitermelhető forrásnagyságot (5,7 millió tonna urán), a nyitott üzemanyagciklust és az éves, 63 000 tonna uránfelhasználást feltételezve 90 évre áll még rendelkezésre az urán. A fent említett további készletekkel pedig csaknem 120 évig.” /Origo, 2018/ De ez csak a meglévő atomerőművekre számolva. Tehát ha az emberiség tovább növekszik, és esetlegesen az atomerőművek számának növelésével akarják ellátni az energiaigényt, akkor ez az idő csökkenhet. 

Nem is mennék bele mélyebben, biztos sokan tudnák az általam leírtakat cáfolni, esetleg megerősíteni. Az egyetlen normális megoldás az energiaéhség lecsökkentése lehetne, amely esetben nem vágnák haza a bolygót még a 22. század előtt. 

Viszont legalább a válásnak vannak rezsicsökkentő tényezői, mint kiderült. Hónapok óta nem fizetek vízszámlát, mert túlfizetésem volt. (Meg persze kevesebb vizet is használok, hiszen kevesebbet mosok, legalább a felére csökkent a zuhanyzások száma, és a mosogatás is kevesebb vizet fogyaszt.) Ja, és természetesen nem iszok vizet, hiszen az egy természeti kincs, védeni kell. És a szobanövények is csak akkor kapnak, ha már majdnem kihaltak. Igen, a környezetvédelem áldozatokkal jár. 

Villanyszámla. Meglepő módon a villanyszámlám is csökkent. A páros időszakban 310 kW/hó általányt fizettünk. Jelenleg kevesebb, mint 120 kW/hó a fogyasztásom. Mindenhol ledvilágítást használok, nincsen tévém, és ahogy korábban említettem a háztartási gépek is kevesebbet mennek. 

Gázszámla. Ebbe is beleférek. Igaz a hálószobában csak 18°C-t tartok télen, de aludni jobban szeretek a hűvösben, mint a 21°C-ban. Ráadásul a földszinten van egy fatüzelésű kályha, ami az előző télen alig ment. Remélem nem jut el oda az ország nagy része, hogy a pálinkafák átminősülnek tüzelőfának.

Viszont a Tinder profilomban a leírást megváltoztattam, miszerint rezsicsökkentésre keresek hölgyet/hölgyeket. “Melegítsük egymást egy hideg éjszakán”- jeligével.

 

Szólj hozzá

közélet férfi evolúció gáz poén társkeresés klímaváltozás háztartás csajozás őszinte irónia villany szókimondó rezsi fekete humor szarkazmus blájen férfisors cininzmus