2021. nov 04.

Harmincnégy

írta: blájenelete
Harmincnégy

MindenHalloween

Sziasztok Drágáim! Ismét eltelt egy hét, ismét új témával jelentkezem. Az október végi ünnepkört akkor sem tudnám elfelejteni, ha az lenne a célom. Elég felkúszni a Zukinetre, és máris szembe jönnek a Halloween tökök, és a Halottak napjához kapcsolódó idézetek.

Egyikkel sincs különösebb bajom, és ha csak ezekkel találkoznék, akkor nem is erről szólna a poszt. Nekem a tököm, ami nincs kifaragva, azokkal van tele, akik azzal szemetelik tele a falamat, hogy Magyarországon nincs Halloween, Magyarországon Halottak napja van.

Hát kedveskéim...keveritek a szezont a f@szommal. Halloween napja, október 31. November 1., Mindenszentek, ami angolszász területen is All Saints’ Day. És november 2. Halottak napja. Szóval még csak nem is egymást követő napon vannak, nemhogy egy napra essen.

Arról nem tehetek, hogy ti már b*szod két héttel korábban a temetőt járjátok, hogy le ne maradjatok valamiről. Meg ha Pisti néni kimegy, nehogy már azt mondja, né’ má’. Ez a Kovácsné milyen lusta, hogy még Halottak napjára sem rakja rendbe szegény Feri sírját… Mindezt, kérlek alássan október 23-án. Dehát ez a magyar virtus. Ettől boldog a magyar, ha a másikat ócsárolhatja. Bezzeg ő….ő már október elejétől a nagy napra készült. 

Én amúgy sem bírom a halottak napját. Nekem minden elhunyt szerettem, majdnem minden nap az eszembe jut. És szerintem nem attól mutatom ki jobban az érzésemet, hogy az év egy napján gyertyát gyújtok a nyughelyén. Hanem abban, ahogy gondolok rá nap, mint nap. Amúgy szoktam itthon gyertyát gyújtani. 

De tudom, vannak olyanok, akik ezen az egy napon elmennek a temetőbe, gyújtanak gyertyát és nagyon szomorúak. És ezzel le van tudva minden. Ezeknek üzenném, hogy a szerettük az év maradék 364 napján is halott. 

Szóval….azért mert valakik Halloween bulit tartanak okt 31-én, azért még te tudsz szomorkodni, ha tényleg azt akarsz. Neked b*szod nem az fáj, hogy ők nem gondolnak a szeretteikre, hanem, hogy téged senki sem hívott egy ilyen buliba. Irigy vagy.

Mások azt dobják a közösbe, hogy ez nem magyar ünnep (mármint a Halloween), akkor minek ünnepeljük. Ezeknek megsúgnám, hogy a május 1. sem az. Sőt, ha szemetek akarunk lenni, akkor a húsvét, meg a karácsony sem. Illetve volt az ősi magyaroknak itt ünnepe, de rohadtul nem erről szólt. Aztán jött a csodálatos katolikus egyház, és a nyakunkba tette a kisjézust, meg a nagy Jézust. Húsvét, ősi pogány ünnep volt. Az új élet ünnepe. Ezért is változik folyamatosan az ideje, mert a holdjárást követi. Mily tudományosan keresztényi. Az akkori egyház úgy gondolta, a népnek nem szabad ősi istenségeket imádni, vagy csak a természetnek hódolatot mutatni, hát b*sszunk oda egy keresztény ünnepet. A nyulat meg a tojást hagyjuk meg, az annyira nem gáz, meg nyugodtan locsolják a lányokat a pasik, egy idő után úgyis elfelejtik, hogy ezek a termékenység szimbólumai. Bejött nekik.

Vagy ott a karácsony. Eredetileg ugyebár a téli napéjegyenlőség ünnepe volt. Ezen a napon a leghosszabb az éjszaka, és ettől a naptól már egyre több a világosság. De ismét jött szeretett egyházunk, és persze ott kellett megszületnie a kisjézusnak. Akiről amúgy még mindig fogalmunk sincs, hogy mikor született. És akkor még ne is beszéljünk a német karácsonyfáról, meg ilyesmikről. Ja, és az ajándékozás sem túl keresztény. Ugyanis a római szaturnália ünnepségen volt szokás az ajándékozás. Ráadásul a mocskok még örökzöldekkel is díszítették a házakat.

 Szóval gyermekeim. A világ változik. Elterjed a halloween, mert egy jó móka. És valóban pogány eredete van. Mint majdnem minden ünnepünknek, csak azokra már nem emlékeztek, mert a Cégnek túl jó volt a középkorban a meggyőző ereje. Tűrjetek, és készüljetek a következő két napra, ami viszont egyházi ünnep. De tuti van pogány eredete annak is.

 

Na csumi,

Blájen



 

Szólj hozzá

vélemény ünnep vallás egyház gyász groteszk őszinte irónia szókimondó fekete humor ellentét blájen személyes blog Jézus Halloween Halottak napja cininzmus