2021. jún 24.

Tizenhatodik

írta: blájenelete
Tizenhatodik

“Disz iz dö bigining of ö bjutiful frencsip”

Azt gondoltátok tökikéim, hogy a foci EB, meg a nagy meleg miatt nem lesz poszt? Dehogynem. Én nem hagylak benneteket magatokra. Hiszen kell a minden heti betevő.

A foci sem érdekel annyira. Az is egy olyan dolog amit szerintem csinálni jobb, mint nézni. Van még egy pár ilyen. A meleg, meg meleg. Nyár van, vagy mi a pitsa. Jó, mondjuk valaki szólhatna ott fent a gondnoknak, hogy a túlságosan fel lett tekerve a termosztát. Ez amúgy is ilyen szivárványos, “meleg” hónap. 

Mint ahogy a címből talán már rájöttetek a barátságról szeretnék írni. Igen, tudom, már volt ilyen, de az csak a női-férfi kamubarátságokról szólt. Most ilyen globális barátságlófaszt akarok írni. Nem teszek különbséget a nemek között. Lehet fiú-fiú, lány-lány, lány-fiú, pár-pár...stb….stb.

Mi is a különbség a barátság és mondjuk a párkapcsolat között? Hiszen mindent megosztottok, érzelmi és fizikai dolgokat is (és, nem, most nem a szexre gondoltam). Szerintem a két legnagyobb különbség, hogy nem terveztek közös jövőt, és nem kell a barátodat naponta elviselni. Így egyszerűbb. Higgyétek el, ha együtt kellene a barátoknak lakni, akkor sokkal kevesebb bff létezne. Öregebbeknek a bff=best friends forever. És a barátság kezdetén pl nem kell megjátszanod magad, hogy a tökéletest mutasd, mint pl egy párkapcsolat elején. Még ha nem is tudatosan teszed, de mégis hódítani akarsz. Legalábbis ez a fiú-fiú barátságokra simán igaz. A lányoknál lehet másképpen van. 

Meg amúgy is. Pofázunk itt barátságról, mintha az egy kurva univerzális fogalom lenne. Holott ennek is vannak fokozatai. A magyar nyelvben sok-sok kifejezést ismerünk, ami ezt a kapcsolatot leírja. Barát, cimbi, haver, span, ismerős, tesó….és vannak prosztóbbak is, de ezeket a szép lelkemre való tekintettel kurvára kihagynám. 

Ok. Igaz barátság. Létezik. Ez egy hosszú-hosszú, sok-sok problémán, és buktatón keresztülment kapcsolat, ami megedződött, mint Jenőke a cserkésztáborban. Itt nem igazán vannak már feltételek, ha a barát 1 szól a barát 2-nek, hogy gáz van, támogatásra lenne szükség, akkor a barát 2 már indul is megoldani, vagy segíteni megoldani a problémát. Jókat buliztok együtt, és egymás szemébe meritek mondani a leplezetlen véleményetek akkor is, ha ez még kicsit bántó is. Hiszen a barátod tudja, hogy te nem akarsz neki rosszat, csak nem ver pofán, hogy észre térítsen. Nincsenek egymás előtt titkaitok, tabutémáitok. Sőt, még meg is mutatod neki, mielőtt lehúzod. Ezek általában kisebb-nagyobb szünetekkel eltartanak addig, míg a demencia el nem választ.

Haverok. Ezek azok a srácok, csajok, akikkel szívesen töltesz el időt, de azért nem mondod el, mekkora kelés nőtt a seggedre, csak állófogadást rendezel a kerti party helyett. Jó arcok, jó velük berúgni, meg közös programokat csinálni. Lehet belőlük igazi barátság, de el is halványulhatnak és a kapcsolat megy a süllyesztőbe.

Ismerősök. Ezek azok az emberek, akik esetlegesen a barátaid, haverjaid ismerősei, akik megjelennek a partin amiket ők szerveznek. Beszélgettek pár szót, illetve odafigyelsz, hogy nagyon mata részegre ne told magad előttük. Majd ha hazamennek, akkor ráerősítesz konyakkal. Haverok lehetnek, de az sem baj, ha soha többet nem találkoztok. Nem fogod könnyesre sírni a párnád miattuk. 

Van még egy kategória, amit meg szeretnék említeni. Ez a mai világban, meg a Covid miatt is talán jobban elterjedt. Ez a virtuális barát. Aki lehet barát, haver, ismerős. Ez az az ember, akinek onlány kisírod magad, meg részletesen beszélsz a problémáidról, meg az örömeidről, de nem szívesen találkozol vele. Arc nélkül jobb, meg talán könnyebb is. Nem biztos, hogy csúnya, de mégis. Valakinek a szemébe mondani valamit az kicsit keményebb dolog, mint bepötyögni a telefonba, vagy a legépelni a klaviatúrán. Jó arc, szükség is van rá, de személyesen akkor sem, ha egyik real life haverom sem ér rá velem kávézni. Furcsa, de létezik. Van akinek megfelel ez is. Nekem nem.

Hát röviden ennyi a barátságról, mert lassan elolvadnak az ujjaim, ha nem fogom meg a hideg sörösdobozt. 

Sok mindenről lehetne még szót ejteni, de talán majd egy másik alkalommal. Úgyis szeretnék még írni a barátság extrákkal dologról, meg sok minden másról. Mondjuk ehhez több tapasztalat nem ártana…..szóval várom a barátkozni vágyó hölgyek leveleit a szokásos email címre. Csakis tudományos célból. Előre a Nobel-díjért.

Na csumi

Blajen

Szólj hozzá

férfi barátság nők poén boldogság groteszk csajozás bizalom őszinte válás szókimondó fekete humor blájen személyes blog férfisors