2022. aug 11.

Ötvenegy

írta: blájenelete
Ötvenegy

Midlájf krízis

Sziasztok! Újra itt, csak nektek. Ma megint a pszichológia területére merészkedek. Persze csak amatőr szinten, továbbra is csak a tapasztalataimat, és a véleményemet szeretném megosztani veletek.

Hogy miért is jött fel ez a téma? Bevallom nektek, néha más dolgokat is írok, és egy kedves ismerősöm hívta fel rá a figyelmet, hogy mostanában elég sokszor előjön olyan téma, amiben áttételesen ugyan, de ezzel foglalkozom. Ez bizony az életközepi válság.

Bár tegyem hozzá, én ezt nem válságként élem meg. De nem tagadom engem is elért ez a dolog. Én inkább azt mondom, számvetés az eddigi élettel. Egy lezárása a múltnak. A fiatal felnőttkornak.

Több cikket is elolvastam ebben a témában. Nem teljesen azonosak a vélemények, még pszichológus berkeken belül sem. Vannak dolgok, amik közös nevezők, de több mindenben eltér a vélemény. De mi is a midlife crisis: Őszintén? Fogalmam sincs. Szerintem egyénfüggő, hogy ezt ki hogyan éli meg.  Sok mindentől függ. Szociális, párkapcsolati, anyagi helyzettől. Az biztos, hogy ez inkább egy first world problem. Túl sok időnk van gondolkozni. Viszonylagosan biztos anyagi jólétben élünk, szemben egy “elmaradottabb” társadalommal szemben, ahol az év 365 napján a megélhetésért, a túlélésért kell küzdeni. Nincs idő gondolkozni. És hogy jó-e ez? Igen is, és nem is. Az, hogy jól élünk, az jó. Az, hogy ilyen “kríziseket” hoz magával nem annyira jó.

De úgy érzem nem jutottam eddig közelebb a definícióhoz. A lényege, hogy általában 30-50 év között jelenik meg, és kérdéseket hoz magával. Nem azokat a kérdéseket, hogy hova tettem a szemüvegem. Az a demencia tárgyköre. Vagy, hogy tudok-e még teljesíteni az ágyban, illetve kellenék-e valaki másnak is, mint az asszony. Az meg a kapuzárási pánik. Bár, szerintem a kapuzárási pánik, és az életközepi válság kapcsolatban áll. Mondhatni a kapuzárási pánik a midlife krízis részhalmaza. Az is lehet, hogy elő sem kerül, vagy csak fejben, fantáziában. És igen, vannak akik bizonyítékot keresnek. 

De milyen kérdéseket is teszünk fel magunknak ilyenkor? Gyakorlatilag számot vetünk azzal, hogy mit sikerült abból elérni, amit megboldogult fiatalkorunkban elterveztünk. Ilyenkor előnyben vannak a racionális embertípusok, mert nekik simán lehet, hogy fiatalkorukban is csak egy családi Volvo volt az álmuk gyerekekkel tömött hátsó üléssel, miközben Kaposvárról Pécsre utaznak családi kirándulásra a 66-os úton. Bajban azok vannak, akik arról álmodoztak, hogy egy Ferrariban vezetnek végig a 66-os úton (az amerikain, ami pár kilométerrel hosszabb), két fiatal csajjal, akik váltják egymást mellette. Ők talán kicsit nehezebben élik meg azt a dolgot, hacsak nem tolták már végig. A legnagyobb bajban az álmodozók lesznek. Például rohadtul kiváncsi lennék Tutajos a Tüskevárból  milyen kérdéseket tett fel magának 45 évesen. 

És a kérdésekre a válaszok, illetve azok feloldása. Tegyük fel, vegyük a Volvos csávót. Lehet nincsen Volvoja, csak egy Focusa, és lehet, hogy a három rövidlábú helyett, csak kettő tombol a hátsó ülésen. A rádióból üvölt Halász Judit, mellette meg 20 éve ott ül asszonypajtás, aki mondjuk Norbi mércéjét nem üti meg, de azért nem rossz bőr.

Na, Ő viszonylag könnyebben fog a kérdései fölött napirendre térni, mint a Ferraris srác, aki egy lepukkant Nissant vezet, a hátsóülésen csak a kutyák vagy macskák utaznak sétára, vagy állatorvoshoz, és az anyósülésen max az a rekesz sör van, amit akciósan vett az Auchanban. Ő valószínűleg csalódottabb lesz, és elkeseredettebb, amikor ezekkel a kérdésekkel szembetalálkozik. 

De. A szakemberek egy része azt mondja, hogy ha már számot vetettél az életeddel, és rájössz, hogy az alapcélokat megvalósítottad, akkor elkezdhetsz koncentrálni az álmaid megvalósítására. Ez mind szép és jónak hangzik, bár ha Volvós csávónak 19 évesen volt egy olyan kósza gondolata, hogy végigmegy az El Camino-n, és belekezd ezen álma megvalósításába, akkor asszonypajti úgy rúgja picsán, hogy gyakorlatilag végigszánkázik a seggén a zarándokúton. A Ferraris srácnak még lenne esélye, hiszen független, csakhogy Ő még az alapcélokat sem valósította meg.

És melyik lesz depressziós, és melyik szorul szakember segítségére? Bármelyik lehet, és lehet egyik sem. Lehet a Volvos, mert célok, álmok nélkül marad, és úgy érzi, hogy már értelmetlen az élete. De az is lehet, hogy csak belekezd egy hímző tanfolyamba, és azzal elvan addig, míg a gyerekei be nem pakolják egy öregek otthonába. Vagy a Ferraris? Mert egy szerencsétlen trágyadombnak érzi magát, hiszen se felesége, se gyereke, se Volvója? Vagy mivel független, egyszerűen elindul a Route 66-n és ugyan nem Ferrarival és nem két bögyössel, de egy haverral és egy bérelt autóval végigtolja? 

Minden csak habitus kérdése. Nincs megoldás. Te is lehetsz ez, és az is. És hidd el, szembe fogsz találkozni ezzel az állapottal, ha eddig még nem is tapasztaltad.Szólj hozzá

férfi poén boldogság pszichológia őszinte csalódás blájen személyes blog férfisors